Следвайте Гласове в Телеграм и Инстаграм Руските военни разпространиха в интернет информация, за която

...
Следвайте Гласове в Телеграм и Инстаграм Руските военни разпространиха в интернет информация, за която
Коментари Харесай

Билд: Русия използва тритонна бомба ФАБ-3000 М-54 срещу пункт на украинската армия в Харковска област

Следвайте " Гласове " в Телеграм и Инстаграм 

Руските военни разпространиха в интернет информация, за която се твърди, че е моментът на потребление на тритонна бомба ФАБ-3000 М-54 с управляем модул за обмисляне и промяна, написа анализаторът на " Билд " Юлиан Рьопке.

На 20 юни, съветският канал в Telegram Fighterbomber разгласява видеозапис на хвърлянето на такава бомба върху село Липци в Харковска област. Според него това е първото бойно потребление на бомба от подобен диаметър с УМПК в историята на човечеството. " Референтният радиус на непрестанно опустошение при ФАБ-3000 е 230 метра, а фрагментите резервират убийствената си мощ на разстояние 1240 метра ", написа той.

Експертът по разбор на отворени данни Юлиан Рьопке твърди, че тази въздушна бомба е блъснала постройката на " Новата поща ", употребена от украинската войска като пункт за краткотрайно разполагане. 

" 3-тонната тежка бомба (1,2-тонна бойна глава) е паднала на 15 метра от постройката, само че все пак е предизвикала съществени вреди ".

Руските сили към този момент усилиха потреблението на управляеми и неуправляеми планиращи бомби против Украйна, изключително в Харковска област, с  опустошителни последствия  за украинските фронтови позиции и сериозна инфраструктура. 

Институтът за проучване на войната отбелязва, че някогашният съветски министър на защитата Сергей Шойгу разгласи серийното произвеждане на FAB-3000 M-54 по време на посещаване в Нижни Новгородска област през март 2024 година Тези разновидности, тежащи над 3000 кг ( 6613 lbs), могат да бъдат превърнати в управляеми планиращи бомби с прибавянето на модификацията UMPC.

Според ISW сполучливото изстрелване на FAB-3000 от съветските сили бележи „ доста развиване “, което ще усили разрушителния капацитет на продължаващите офанзиви с планиращи бомби на Русия против украинските сили и инфраструктура.

Използването на поправени бомби разрешава на съветските самолети да ги хвърлят от разстояние десетки километри от задачата, като ги държат отвън обсега на украинските системи за противовъздушна защита, съгласно  Радио Свобода.

Беше обявено, че единствено съветският стратегически ракетоносец с огромен обхват на деяние Ту-22М3 може да употребява такива бомби, само че не може да употребява бомби с следен модул за обмисляне и поправяне.

Източници: " Труд ", kyivindependent.com, Х

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР